به گزارش پی ام آپ، بازار ارز در روزهای اخیر در پی اخبار مثبتی که به طور مستمر از روابط خارجی کشور منتشر می شود، آرام بوده و امیدها را برای بهبود آن به عنوان پیشرو در سایر بازارهای کشور افزایش داده است.
نرخ دلار آمریکا که هفته گذشته در محدوده 50 هزار تومان بود، روز گذشته با 200 هزار تومان کاهش از این کانال خارج شد و به 49 هزار تومان رسید. در این مدت تمام تلاش ممکن برای حفظ این رقم انجام شده و نرخ آن در زمان تهیه این گزارش 49 هزار و 500 تومان است.
کاهش نرخ ارز حاصل کاهش انتظارات تورمی
اما آیا این تلاش ها که تثبیت نرخ ارز، توانایی حفظ همان نرخ ارز یا فراتر از آن نامیده می شود، در نیمه دوم سال روند کاهشی دارد؟ «سجاد بوربور» کارشناس بازار ارز در گفتگو با اقتصاد 24 این بازار را پیش بینی کرد و به گفته وی، اگر قرار باشد توافق حداقلی داشته باشیم، معتقدیم نرخ دلار تا پایان سال جاری خواهد بود. سال اسفند ماه در روندی کند به بین 58 تا 60 هزار تومان خواهد رسید. در غیر این صورت نرخ دلار تا حدود 70 هزار تومان افزایش می یابد.
به گفته این کارشناس، بازار ارز همواره در شش ماهه اول سال با کمبود تقاضا و در نیمه دوم سال با تقاضای بیشتر مواجه است. از سوی دیگر، آنچه باعث شده است ارز پایین بماند و تغییری نداشته باشد، عمدتاً کاهش انتظارات تورمی است.
از راهکار خبردرمانی تا تورم افسارگسیخته
آنچه از وضعیت این روزهای بازار ارز قابل درک است، قدرت کنترل و جلوگیری از رشد نرخ ارز است، موضوعی که سجاد بوربور آن را مرتبط با کاهش انتظارات تورمی می داند و معتقد است در صورت وقوع این اتفاقات که با کمک آن بازار کنترل می شوند، به هر دلیلی اتفاق می افتد. در غیر این صورت فاجعه رخ خواهد داد.
وی در همین راستا به اقتصاد 24 گفت: وقتی از آزادسازی ارزهای بلوکه شده صحبت می کنند، زمانی که امیر عمان برای مذاکره وارد ایران شد، وقتی می گویند پشت پرده مذاکره با آمریکا داشتیم، وقتی می گویند ما روابط اقتصادی با روسیه افزایش یافته و… ابتدا باید از خود بپرسیم که چرا باید همین الان این خبر را بشنویم؟این خبر باعث تعدیل انتظارات تورمی می شود.اما باید در نظر داشت که شرایط شکننده است و اگر بنا به دلایلی به هر یک از این اخبار بد، اهالی اقتصاد حمله خواهند کرد، زیرا پول 65 درصد رشد کرده و سپردههای بلندمدت به سپردههای کوتاهمدت تبدیل شده و حاضرند خرج کنند.
و ادامه می دهد: ما تعریف بسیار مهمی از تورم در اقتصاد داریم، می گوییم پول ضرب شده در حرکت، همانطور که در حال حاضر سوخت لازم برای تورم شدید را داریم و اگر به هر دلیلی این خبر اتفاق نیفتد، خواهیم گفت. فاجعه ایجاد کند.”
تثبیت نرخ ارز با سیاست های فعلی تا چه اندازه به اقتصاد و مهار تورم کمک می کند؟
اکنون در دورهای که دولت میگوید در هیچ دورهای از سیاستگذاریهای پولی، رشد نقدینگی به اندازه امروز تحت کنترل نبوده و از طرفی مدعی تثبیت نرخ ارز است، میتوان انتظار مهار تورم را داشت؟
به گفته «سجاد بربور»، این روند نیز تأثیری بر بهبود اقتصاد نخواهد داشت. و این وضعیت را با ذکر مثالی توضیح می دهد: «در حال حاضر اقتصاددانان معتقدند که حداقل توافق حاصل شده است زیرا می گویند 6 میلیارد دلار از طرف کره جنوبی آزاد می شود، اما از طرف دیگر چون امسال با افزایش مصرف بنزین و گازوئیل نسبت به سال قبل، 6 میلیارد یا 7 میلیارد برای واردات بنزین و گازوئیل نیاز داریم؛ یعنی این 6 میلیارد دلار صرف بهبود اقتصاد نمی شود، چالش های زیادی از این قبیل در کشور داریم.
در عین حال تلاش برای کنترل رشد نقدینگی نیز از ابهامات فراوانی رنج می برد. بوربور در این باره می گوید: دولت می گوید رشد نقدینگی در سال 1401 حدود 31 درصد بوده و به 6 هزار و 350 حمت رسیده و به این ترتیب توانسته این نرخ را کنترل کند، اما نمی توان نادیده گرفت که مبنای پولی که باعث رشد شد، نقدینگی است. ، 42 درصد رشد داشته است و از طرفی پول که سپرده ها و قبوض دیداری است 65 درصد رشد داشته است.
به گفته این کارشناس بازار ارز، حقیقت این است که شتاب رشد نقدینگی کند شده است اما به چه قیمتی؟ تقاضای کنترل نقدینگی با وجود رشد پایه پولی، تولید را در کشور از بین می برد.
وی در خصوص پیامدهای این اظهارات به اکونومیا 24 توضیح داد: باید همه عناصر را با هم ببینیم وگرنه در آینده نزدیک اثر مخرب تری ایجاد می کند و در نهایت تا یک سال دیگر به یاد داشته باشیم که پول رشد کرده است. 65 درصد و اقتصاد آماده آتش است، یعنی اگر مشکلی پیش بیاید، اهالی اقتصاد آن پول را خرج می کنند و تورم عجیبی شکل می گیرد، تورمی که بسیار افزایش می یابد و بسیار خطرناک است. .